Maandagavond 9 maart jl. organiseerde Stichting Acacia haar eerste panel in het kader van de Internationale vrouwendag. Het onderwerp van het panel was Vooroordelen +/- ” de drempel op weg naar de top”.
De chique zaal van het Postillion hotel te Deventer was vol met genodigden en divers; vrouwen, mannen, verschillende culturele en etnische achtergronden, ondernemers, bestuurders maar ook studenten, afgestudeerden, jong en oud.
Na het welkomstwoord door de voorzitter van Stichting Acacia, Selma Ozkan nam moderator Kirsten van den Hul de rest van de avond het voortouw. Het doel van de avond was om in een inspirerende omgeving met gelijkgestemden te zoeken naar oplossingen voor een sociaal maatschappelijk vraagstuk. In deze context vond er verdieping en ontmoeting plaats die veel in gang heeft gezet.
Meral Halaceli, ondernemer met eigen spa in Enschede, werd voordat het panel begon, geïnterviewd door Kirsten van den Hul. Meral heeft haar eigen succesverhaal verteld om vrouwen te inspireren. Daarnaast heeft ze belangrijke tips meegegeven om succesvol te worden en te blijven. Ten eerste gaf ze aan dat je een top 3 doelstellingen voor zowel zakelijk als privé dient te maken. Ten tweede is het belangrijk de nieuwe ideeën te toetsen en te kijken of het een aanslag of aanvulling is op wat je aan het doen bent. Het derde advies is het samenstellen van een raad van adviseurs. En als laatste werd “friends of the brand” maken, die jouw product/dienst overal promoten.
Na het interview was het tijd voor de paneldiscussie. De volgende stellingen werden aan de panelleden en de zaal voorgelegd: ‘Ontwikkeling begint met werken’, ‘Parttime werken is de grootste belemmering naar topfuncties’ en ‘Een participatiesamenleving beïnvloedt de economische zelfstandigheid van de vrouw’.
De panelleden van die avond waren Janine van Harsselaar-Timmer, Hoda Hamdaoui en Aynur Aydinli.
Hoda Hamdaou vond dat werken niet per s e voor ontwikkeling zorgt, maar dat het één van de middelen is om ontwikkeling te bevorderen. Zo zijn er genoeg mensen die werken maar niet ontwikkelt zijn en andersom. Aynur Aydinli voegde toe dat parttime werken je wel zal belemmeren om een topfunctie te kunnen bemachtigen. Als hoofdverantwoordelijke wordt er altijd van je verwacht dat je voltijd aanwezig bent, maar dat er een andere invulling van de werktijden meer van deze tijd zou zijn. Iedereen was het ermee eens dat een goede planning en duidelijke structuur essentieel zijn voor een succesvolle carrière.
Na het panel was het tijd voor een muzikaal intermezzo. Deze werd verzorg door Bulent Aydin uit Deventer.
Na deze geweldige intermezzo werd er overgegaan naar een mini-college van Seyda Buurman Kutsal, bekend van Het Grote Racisme Experiment. Seyda legde discriminatie, vooroordelen en stereotypering uit en hoe we hiermee moeten omgaan. Zo werden de 4 I’s van discriminatie uitgelegd. Dit zijn namelijk; Ideology, Institutions, Internalisations en Interpersonal.
Tot slot, zorgde de bestuursleden, Saziye Ozbagci en Zeliha Mutlu voor de presentatie van Acacia en het slotwoord van de stichting.
De avond werd afgesloten met een borrel. Al met al waren de gasten erg onder de indruk van de avond en zijn er vele positieve reacties ontvangen. Op naar het volgende programma!
Helaas niet de anti-discriminatieprijs ‘Het Verschil’ in Deventer maar wel een oorkonde! Dank aan iedereen!
Terugblik